Nouăsprezece ani Dashawn Borden crescut pe Bulevardul Dorchester, chiar vizavi de Clubul de Băieți și Fete din Dorchester (BGCD), o instituție, spune el, că a avut o influență majoră în formarea lui.

Auto-descris „bateristul și activist” relatează că prima sa inspirație a fost bunica lui, un pianist realizat care a jucat în mod regulat la serviciile de duminică la A douăsprezecea Biserica Baptistă Roxbury.

Dar nu a fost până când a descoperit un program de muzică peste drum de casa lui că pasiunea lui Borden pentru muzică într-adevăr a început să prindă contur.

„Crescând în Dorchester, o priză pe care am avut-o ca tânăr a fost un program după școală la clubul de pe Dorchester Ave.”, a spus el într-un interviu acordat reporterului. „Nu prea îmi plăcea sportul, așa că am încercat să merg la Programul de muzică. Până când am împlinit 10 ani, aveau un club de muzică întreg și asta mi-a extins și mai mult orizonturile.”

Participarea lui Borden la club a dus la o întâlnire întâmplătoare cu un coleg nativ din Dorchester, actorul Mark Wahlberg. „A fost doar la club într-o zi”, și-a amintit Borden. „I-am spus că sunt baterist și s-a așezat și m-a ascultat cântând. După aceea, m-a întrebat dacă am un set de tobe acasă și am spus nu. El a fost ca, ” alege oricare dintre aceste seturi de tobe. Pe care l-ai lua acasă acum dacă ai putea?”Am spus cel Violet.”

Câteva minute mai târziu, membrii familiei Borden transportau setul de tobe bucată cu bucată peste trafic pe Dorchester Avenue.

Darul ajutat la lansarea lui Borden carieră muzicală, care a fost pe cale prin Muzică și Inițiative de Tineret, un Berklee College sponsorizat de după-școală program de parteneriat cu BGCD care a furnizat resurse și instrumente pentru club.

„Primul meu concert major prin Clubul de băieți și fete a fost la Teatrul Strand și am vândut 2.500 de locuri”, a spus Borden. „Apoi, am avut ocazia să cânt la Festivalul de jazz din Boston când aveam aproximativ 11 ani.”

Legătura lui Borden cu Berklee a continuat în ultimii trei ani, timp în care a participat și a absolvit Programul de vară de cinci săptămâni al Berklee City Music, un curs imersiv care i-a oferit șansa de a colabora cu adolescenți din întreaga lume.

Acum, un senior la Boston Arts Academy în Fields Corner, Borden și muzica lui continuă să înflorească. Weekend-ul trecut a interpretat solo la Dorchester Art Project în sprijinul trupei Wume Din Baltimore, improvizând solo-uri de tobe acustice live peste J Dilla loops. Experiența i-a oferit un nou val de motivație, a spus el.

„Sunt foarte recunoscător pentru oportunitățile, și aștept cu nerăbdare să, știi, să păstreze măcinare și crearea unui nume pentru mine, nu numai în întreaga Dorchester, dar în tot orașul, și să dea înapoi și să găsească modalități inovatoare de a da înapoi tinerilor.”

Implicarea în activism și oferirea înapoi tinerilor sunt misiuni centrale pentru acest adolescent. Borden spune că se gândește mereu la „Cum pot să le dau resurse și puncte de vânzare pentru a-și extinde meseria sau ideile în moduri în care nu există violență?”

În ultimul an, a fost membru al cohortei Youth United Artists (YUA) la Arts Connect International (ACI), o organizație care încearcă să construiască echitate, acces și incluziune în domeniile artelor din Boston. El a fost unul dintre cei șase membri YUA din patru școli BPS care au efectuat cercetări despre problemele sociale care afectează propriile comunități, în urma unui proces de cercetare a acțiunii participative a tinerilor (YPAR) care „poziționează tinerii ca agenți de schimbare socială și experți ai propriei vieți.”

Borden, care este gata să devină membru al Consiliului de administrație la ACI în viitorul apropiat, a declarat că lucrul cu organizația și implicarea în cercetare a fost o experiență educațională.

„Mi-au oferit posibilitatea de a fi nu numai un cercetător și un student și un gânditor, ci și un profesionist”, a spus el. „Deci, am ajuns să văd mai mult din Boston, am întâlnit mai mulți oameni și am ajuns să-mi prezint rezultatele cercetării la Summit-ul Arts Equity din 2018.”

Această cercetare s-a concentrat pe inegalitatea locuințelor din Boston, un subiect pe care Borden l-a ales, a declarat Allegra Fletcher, Director ACI și mentor al lui Borden.

„Este unul dintre acele suflete cu adevărat rare, speciale”, a spus Fletcher, care a adăugat că Borden exemplifică etosul organizației de a folosi cunoștințele pentru schimbarea socială. „Este super pasionat de munca sa, foarte atent la cine este și cum intră într-o cameră și ce fel de energie încearcă să amplifice.”

Borden a sugerat această conștientizare atunci când a vorbit despre mentalitatea sa care intră în fiecare concert: „aceasta este intenția mea cu toată onestitatea, de a continua să urmăresc ceea ce urmăresc, dar în tot acest timp ținând cont, știi, cum pot împărtăși pasiunea mea cu ceilalți? Dacă vii la un spectacol, cum poți ieși diferit?”

Odată cu absolvirea care se apropie rapid, Borden este incert cu privire la ceea ce poate ține exact viitorul. Dar este sigur că muzica și activismul sunt la orizont.

„Întotdeauna va fi o parte din cine sunt, așa că, indiferent de ceea ce voi juca mereu, voi face mereu concerte, voi servi mereu.”