În descrierea evoluției stilului ei muzical, pianistul și vocalistul Cubanez Zahili Gonzalez Zamora și-a comparat călătoria cu cea a protagonistului din popularul Roman Paulo Coelho, Alchimistul. În roman, Un tânăr cioban Andaluz pornește într-o căutare care îl duce la mii de kilometri distanță în căutarea unei comori, doar pentru a descoperi că comoara a fost îngropată lângă casa lui tot timpul.

„Este cam așa, unde parcurgi toată această călătorie pentru a te întoarce acasă pentru a găsi ceea ce cauți”, a explicat ea.

Călătoria muzicală a lui Zamora a început în Cuba natală, unde s-a antrenat ca pianist clasic de la o vârstă fragedă înainte de a cânta într-o serie de trupe tradiționale cubaneze. Anii următori au dus-o într-un turneu de șase ani în Asia, unde a jucat în principal Top 40 hit-uri cu o trupă pop resort. Această experiență a inspirat-o să înceapă să ia muzica mai în serios și a decis să se înscrie la Berklee College of Music din Boston. Acolo, după ce Zamora a intrat în lumea jazz-ului și a improvizației, a întâlnit percuționistul Takafumi Nikaido și basistul Gerson Esteban Lazo Quiroga.

Împreună, cei trei au format Mixcla, un trio de jazz Latin care va concerta Joi (3/14) seara de la 7:30 p.m. la All Saints’ Peabody Hall din Ashmont, în cea mai recentă instalare a seriei Dot Jazz.

Numele Grupului, Zamora a explicat, este o reflectare a multiculturalismului său-combină cuvintele engleze și spaniole pentru „mix”, un semn al schimbului cultural și muzical și al înțelegerii dintre Zamora, care este Cubanez, Quiroga, care este chilian și Nikaido, care este Japonez.

Muzica pe care o interpretează, care se bazează în principal în stiluri tradiționale cubaneze precum rumba, son, cha cha chá și bolero, reprezintă o întoarcere la rădăcinile Zamorei-un punct culminant al călătoriei sale muzicale.

„Când creșteam, nu existau [stereo] sau playere muzicale, dar bunicul meu se întâlnea cu prietenii săi și cânta toată după-amiaza cu o sticlă de rom”, își amintea Zamora. „Așa că ascultam mereu această muzică, chiar de când eram foarte young…it mi-a luat ceva timp să-mi găsesc calea în muzică. Acum mă găsesc în sfârșit ca muzician în Boston.”

În Boston, Zamora este unul dintre puținii muzicieni de origine cubaneză, ca să nu mai vorbim de una dintre singurele pianiste cubaneze și lideri de trupă din țară. Din punct de vedere istoric, bărbații au dominat majoritatea domeniilor și genurilor de muzică, descurajând în același timp femeile să urmărească interese muzicale. Același lucru este valabil și în Cuba, a spus Zamora, într-o măsură.

„Suntem acolo, dar suntem o minoritate”, a spus ea despre femeile muzicieni din Cuba. „Când joci bine, îți spun că joci ca un bărbat. În același timp, provin dintr-un val de trupe feminine–așa am fost introdusă în muzica tradițională cubaneză, cântând în aceste trupe all-women [din Havana]. Dar este adevărat, trebuie să arăți sexy și să-ți vinzi imaginea. Dar muzica este redată din greu și la același nivel al omului.”

În ceea ce privește performanța viitoare, Zamora a spus că așteaptă cu nerăbdare să-și aducă muzica la un nou public. Observând actuala „nebunie” care se întâmplă în lume, trupa ei este doar fericită să răspândească pozitivitatea prin muzica lor.

„Întreaga idee a acestui lucru, ceea ce reprezentăm, este să putem face oamenii fericiți cu muzica noastră”, a explicat ea. „Dacă la sfârșitul nopții primim zâmbete, îi facem pe oameni să se simtă mai bine, asta va fi bine cu noi…muzica este instrumentul de vindecare chiar acum.”